Radio Tequila | Gareth Lubbe - Gina Beukens - José Reyes | Bujana Almeti 2023

 

Radio tequila april 2023 

 

 Het Laatste Nieuws        Anthony Statius 06-04-23, 16:33

nieuwbladfoto

ZulteCultureel zorgt opnieuw voor

Klassieke muziek in Sint-Petruskerk

Liefhebbers van klassieke muziek worden dit voorjaar door ZulteCultureel op hun wenken bediend. Op vrijdag 5 mei kan je opnieuw in de kerk van Zulte terecht voor een tweede concert.

 

Op zondag 12 maart pakte ZulteCultureel uit met een avond vol kamermuziek in de Sint-Petruskerk van Zulte en op zondag 5 mei staan er in het kader van het Arte Amanti-festival opnieuw enkele opmerkelijke muzikanten op het podium.

“Het voorprogramma wordt verzorgd door de 22-jarige Vlaamse harpiste Olivia Debrabandere”, zegt organisator Peter Bral.

“Zij zal het kerkgebouw vullen met hemelse klanken door werk te vertolken van Germaine Tailleferre, Henriette Renié en Pearl Chertok.

Voor het hoofdprogramma nemen violisten Gina Beukes, Gareth Lubbe en contrabassist José Reyes je mee in een wereld vol magische nostalgie.

Op dit concert komt muziek uit diverse tijden aan bod, van composities van Purcell, Bach en Beethoven tot Terry Riley en Ligeti.”

Tickets kosten 20 euro voor volwassenen en 15 euro voor jongeren en senioren.

Meer info via www.arte-amanti.be

of www.zultecultureel.com.

______________________________________________

 

   Het Laatste Nieuws        Anthony Statius 06-03-23, 08:23 Laatste update: 06-03-23, 08:32

 

Kamermuziek vult Zulte-kerk

digitale flyer

Het concert gaat door in de kerk van Zulte. © rv

 

Liefhebbers van klassieke muziek moeten op zondag 12 maart in de kerk van Zulte zijn.

ZulteCultureel nodigt er enkele bijzondere en gerenommeerde artiesten uit.

In het kader van het Internationale Kamermuziekfestival 2023 van Arte Amanti komen de Amerikaanse cellist/contrabassist Nicky Schwartz en de Oekraïense pianiste Anna Fedorova naar Zulte. Het duo behoort tot de wereldtop in de klassieke muziek. Op YouTube circuleert er een live-opname van het tweede pianoconcert van Rachmaninoff door Anna Fedorova. Met meer dan 30 miljoen views is het de meest bekeken video met klassieke muziek op YouTube geworden.

Het concert start om 20 uur. Tickets kosten 15 euro voor volwassenen en 12 euro voor wie jonger is dan 26 of ouder dan 65. Reserveren kan via Arte Amanti Festival door te storten op BE85 7370 2653 5506, met vermelding naam, aantal tickets en de datum van het concert.

______________________________________________

 

 Het Laatste Nieuws       Anthony Statius 04-04-22, 10:31 Laatste update: 04-04-22, 14:52

 

Violist Sigiswald Kuijken speelt Haydn in kerk van Zulte

 sigiswaldkuijken 72dpi

 Sigiswald Kuijken. © Pol De Frene

 

ZULTELiefhebbers van klassieke muziek moeten op zaterdag 9 april in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Zulte zijn. Sigiswald Kuijken en het Kuijken Strijkkwartet brengen er ‘De Zeven Laatste Woorden’ van Joseph Haydn.

Derde keer, goede keer voor Sigiswald Kuijken en zijn gezelschap. ZulteCultureel nodigde het gerenommeerde strijkkwartet uit op 27 maart 2020 voor een concert, maar door corona werd dit afgelast. Ook op 26 maart 2021 kon het geplande concert niet doorgaan, maar komende zaterdag is het wel zover. 

“Het Kuijken Strijkkwartet neemt ons mee naar de tweede helft van de achttiende eeuw, toen Joseph Haydn ‘De Zeven Laatste Woorden van Onze Verlosser aan het Kruis’ liet opvoeren in een kapel in het Spaanse Cadiz”, zegt Peter Bral van ZulteCultureel. “De opdracht was om zeven langzame meditatieve bewegingen te componeren. Het kwartet zal voor ons deze compositie brengen in een sober decor met authentieke instrumenten die gerelateerd zijn aan deze periode.”

Het concert start om 20 uur en tickets kosten 25 euro. Meer info via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op www.zultecultureel.com.

peter maecel

 

Marcel Van Oost en Peter Bral van ZulteCultureel. © Anthony Statius

 

 

Radio Tequila - Sigiswald Kuijken en het Kiujken Strijkkartet 2022

 

radio thequila sk 2022

 

______________________________________________

 

  Het Laatste Nieuws         Antje De Boeck en Thomas Broodts. © rv

ZulteCultureel start werkjaar met Sand en Chopin

antje thomas persfoto

ZULTE ZulteCultureel is terug van weg geweest. Twee jaar na de uitbraak van de coronacrisis pakt de vereniging uit met een eerste activiteit en hiervoor nodigen ze Antje De Boeck en Thomas Broodts uit in de Gaston Martenszaal.

Anthony Statius 03-11-21, 16:06

“We herstarten onze culturele activiteiten met een bijzonder programma”, zegt Peter Bral van ZulteCultureel. “Zo komen Antje De Boeck en Thomas Boodts met hun vertolking van George Sand en Frédéric Chopin. Dit gloednieuwe project gaat op zondag 7 november in première in Wilrijk en op vrijdag 26 november zijn ze bij ons te gast in de Gaston Martenszaal in Zulte. Klassieke muziek en woord staan hier beide centraal op dit evenement. Antje De Boeck duikt in briefwisselingen, gedachten en dagboekfragmenten en brengt het verhaal van George Sand en haar relatie met de componist Fréderic Chopin tot leven. Thomas Boodts vertolkt aan de piano werken van deze romantische componist. Hij speelt op een Pleyel vleugelpiano uit 1846, gelijkaardig aan Chopins laatste instrument.”

Tickets kosten 15 euro en deze kan je kopen via www.zultecultureel.com. De plaatsen zijn beperkt. Vooraf inschrijven is de boodschap.

______________________________________________

Radio Tequila  

 

radio tequila antje thomas

Peter Bral van ZulteCultureel vzw - Antje De Boeck Thomas Boodts op 26 november 

  ______________________________________________

 

Het Laatste Nieuws

      Hubert Carpentier, cinema-eigenaar en geëngageerde Zultenaar, overleden

      Anthony Statius  en Philippe Moerman  | 13 mei 2020  | 18u20

 

Hubert Carpentier

© Pol De Frene. Hubert Carpentier.

ZULTE Hubert Carpentier, de bezieler van het buurtcomité Warm & Stijlvol Zulte, is vorige week overleden. Naast een succesvol zakenman, die in Doornik en Mons cinemacomplexen oprichtte, was hij een enorm geëngageerde burger in de gemeente. “Hij streed tot zijn laatste dagen voor een opwaardering van het Gaston Martensplein en als rolstoelpatiënt ijverde hij voor meer toegankelijkheid voor mindervaliden”, klinkt het bij zijn vrienden. Hubert zou vandaag (woensdag) 84 jaar geworden zijn.

‘De vader van de cinema’. Zo kennen de inwoners van Doornik en Mons Hubert Carpentier. In Zulte, waar de man zo’n veertig jaar woonde, kent men Hubert als een graag geziene figuur, die zowel indruk maakte met zijn imposante gestalte als met zijn minzame, maar sterke karakter en ondernemingszin.

De uit Kuurne afkomstige Hubert Carpentier begon als jonge twintiger zijn carrière als zelfstandig verzekeringsmakelaar. Hij was toen ook al bezig met het opkopen, renoveren en terug verkopen van oude fermettes, iets wat hij tot op het laatste moment bleef doen”, vertelt zijn vrouw Annie Guyonnaud. “Op zijn veertigste gooide hij zijn leven volledig om en kocht hij van zijn ex-schoonbroer Albert Bert (de stichter van cinemaketen Kinepolis, nvdr.) de cinema’s Astra en Palace in Doornik, die hij uitbouwde tot Imagix, Later werd hij ook eigenaar van een cinema/winkelcomplex in Mons. Daarnaast bouwde hij ook een groothandel in Leonidas-pralines op en leverde hij aan zo’n 30 dertig winkels, waaronder zes eigen vestigingen. Op een gegeven moment had hij 100 mensen in dienst. Vier jaar geleden heeft hij zijn bioscoopcomplexen en Leonidas bedrijven verkocht, wat hem toeliet tot het bouwen van appartementen en commerciële ruimtes op de markt van Moeskroen. Dat project, wat nog in opbouw is, heeft hij tot op het einde van zijn dagen opgevolgd.”

 

Hubert Carpentier

© Marie Carpentier. Een portret van Hubert Carpentier, geschilderd door zijn dochter Marie.

“Ondanks zijn ziekte (Hubert leed aan de zenuwziekte ALS, nvdr.) deed hij nog alles zelf”, vervolgt Annie. “De dokters gaven hem in 2010 maximaal drie jaar te leven, maar door pure wilskracht heeft hij nog zo lang volgehouden. Hij was dan misschien wel aan een rolstoel gekluisterd, maar dat beperkte hem zeker niet in zijn doen of laten. Hubert was een zeer sociale man. Hij hield ervan om naar de wekelijkse zondagmarkt te gaan en in zijn vrije tijd was Hubert betrokken bij de Duitse Herders Club Waregem, waar hij eerst voorzitter en later erevoorzitter was.”

Zultse cultuurraad

In Zulte is Hubert vooral gekend als oprichter en bezieler van het actiecomité Warm & Stijlvol. “Hubert streed voor een opwaardering van het Gaston Martensplein, waar hij woonde”, vertelt buurman Pol De Frene. “Hij verzamelde een groep mensen rond zich, nam een landschapsarchitect onder de arm en samen werkten ze een toekomstplan uit voor de dorpskern. In zijn visie maakte het Gaston Martensplein deel uit van een totaalconcept, samen met de sites Lys Yarns en de wolspinnerij-Denys. Mede dankzij hem werd het plein al wat opgeknapt en staat het op de politieke agenda.” Sinds 2019 was Hubert ook actief bij ZulteCultureel, de vereniging die klassieke concerten organiseert in de kerk van Zulte en hij was sinds kort lid van de Zultse cultuurraad. “Ook daar toonde hij zich onmiddellijk geëngageerd”, vertellen voorzitter Patric Jacobs en medebestuurslid Peter Bral. “Hij ijverde onder andere voor een betere toegankelijkheid van de culturele gebouwen voor mindervaliden.”

Uitvaart in beperkte kring

Hubert overleed vorige week woensdag op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij laat twee kinderen, vier pluskinderen en twaalf kleinkinderen na. Door de coronamaatregelen heeft de uitvaartdienst in beperkte familiekring plaatsgevonden in de Sint-Petrus & Pauluskerk in Zulte. “We hebben de zondag voor zijn overlijden nog een mooi afscheidsmoment kunnen laten plaatsvinden in zijn tuin, waar hij zo fier op was”, zegt Annie. “Hij heeft toen de tijd genomen om van iedereen persoonlijk afscheid te kunnen nemen, dat vond hij zeer belangrijk.”

______________________________________________

 

hetnieuwsblad 2 ‘De Zeven Laatste Woorden’ van Joseph Haydn

  Sigiswald Kuijken en Het Kuijken Strijkkwartet

 concerteert bij ZulteCultureel

  Gisteren om 07:00 door Eddy Lefevre - 3 februari 2020

 

                                                                                              FOTO: WWW.ZULTECULTUREEL.COM

ZULTE - Voor de vierde editie in de reeks concerten van ZulteCultureel staat Sigiswald Kuijken met zijn ensemble het Kuijken strijkkwartet op de affiche, een naam die tot de absolute wereldtop van de klassieke muziek behoort. Zij brengen op 27 maart ‘De Zeven Laatste Woorden’ van Joseph Hayden in de Sint-Petrus- en Pauluskerk in Zulte.

Het Kuijken Strijkkwartet bestaat uit Sigiswald Kuijken, eerste viool, Marleen Thiers, altviool, Sara Kuijken, tweede viool, en Michel Boulanger, cello. Zij komen als programma “De Zeven Laatste woorden” van Joseph Haydn vertolken binnen de periode van veertig dagen die het paasfeest voorafgaan. Het meesterwerk van Haydn werd ook voor dit doel  en tijdstip van uitvoering, door hem gecomponeerd.

Het is een organisatie van ZulteCultureel in samenwerking met de kerkfabriek Sint-Petrus Zulte. Na de voorstelling biedt Zultecultureel allen een hartig hapje aan en is er gelegenheid om na te praten bij een drankje.

Praktisch

Wanneer: vrijdag 27 maart 2020, deuren om 19.30 u, concert om 20 u. De plaatsen zijn niet genummerd.

Waar: St.-Petrus- en Pauluskerk, Gaston Martensplein, Zulte.

Toegang: €25. Er is ook een V.I.P.–formule voor  €50 met voorbehouden plaats. Reserveren kan je hier.

______________________________________________

 

Radio Tequila - Sigiswald Kuijken in de Raveelkapel

hetnieuwsblad 2

 

‘De Zeven Laatste Woorden’ van Joseph Haydn

 

FOTO. Sigiswald Kuijken en Het Kuijken Strijkkwartet concerteert bij ZulteCultureel

Voor de vierde editie in de reeks concerten van ZulteCultureel staat Sigiswald Kuijken met zijn ensemble het Kuijken strijkkwartet op de affiche, een naam die tot de absolute wereldtop van de klassieke muziek behoort. Zij brengen op 27 maart ‘De Zeven Laatste Woorden’ van Joseph Haydn in de Sint-Petrus- en Pauluskerk in Zulte.

23/02/2020 Gisteren om 07:00 door Eddy Lefevre 

hln 23 02 2020

Sigiswald Kuijken, in het midden, met links zijn vrouw Marleen, altiviool, en rechts Peter Bral, organisator. Ter gelegenheid van de persconferentie kwamen zij even op interview in de studio van Radio Tequila en gaf Sigiswald een miniconcertje ter illustratie van het concert in Zulte. 

sigiswald kuijken 2

 

ZulteCultureel stelt Sigiswald Kuijken voor op 27 maart 2020. Er waren gesprekken met organisator Peter Bral en Sigiswald Kuijken zelf. Voor de vierde editie in de reeks concerten van ZulteCultureel is Sigiswald Kuijken met zijn ensemble, het Kuijken strijkkwartet, te gast in de Sint-Petrus-en Pauluskerk op het Gaston Martensplein in Zulte. Het strijkkwartet behoort tot de absolute wereldtop van de klassieke muziek. Zij brengen ‘De Zeven Laatste Woorden’ van Joseph Haydn. Het Kuijken Strijkkwartet bestaat uit Sigiswald Kuijken, eerste viool, Marleen Thiers, altviool, Sara Kuijken, viool, en Michel Boulanger, cello. Het is een organisatie van ZulteCultureel in samenwerking met de kerkfabriek Sint-Petrus Zulte.

 

 

sigiswald kuijken 7  FOTO: EDDY LEFEVRE 

Sigiswald Kuijken

Sigiswald Kuijken (° 1944) is een Belgisch violist en dirigent, die op dit ogenblik in de Leiestreek woont, meer bepaald in Kortrijk. Hij is de broer van cellist Wieland Kuijken, fluitist Barthold Kuijken, ecoloog Prof. Dr. Em. Eckhart Kuijken, en beeldend kunstenaar Oswald Kuijken. 

In 1986 richtte Kuijken het Kuijken Strijkkwartet op, toen nog met François Fernandez, zijn echtgenote Marleen Thiers en zijn broer Wieland Kuijken. Vandaag bestaat het kwartet Sigiswald Kuijken zelf, eerste viool, zijn echtgenote Marleen Thiers, altviool, Sara Kuijken, zijn dochter, tweede viool, en Michel Boulanger, cello.

Kuijken is de meester van de barokviool en speelt zijn concerten op een authentiek exemplaar uit de achttiende eeuw. Naast muzikant doceert hij echter ook aan diverse conservatoria. In 2016 kreeg hij de Klara Carrièreprijs. Internationaal is hij bekend met zijn groep La Petitie Bande, het barokorkest waar hij de wereld mee rond trekt. Later op het jaar staat zij bijvoorbeeld nog op de planken in Japan.

De Zeven Laatste Woorden

Zij komen als programma “De Zeven Laatste woorden” van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn vertolken binnen de periode van veertig dagen die het paasfeest voorafgaan. Het meesterwerk van Haydn werd ook voor dit doel  en tijdstip van uitvoering, door hem gecomponeerd.  Haydn maakte dit werk als vastenmeditatie en geeft de luisteraar een kijk op zijn persoonlijke relatie met de lijdende Christus. Het  begint met een ouverture gevolgd door zeven meditaties op de zeven laatste woorden van Christus aan het kruis. Dit werk behoort tot de toppers van het strijkkwartet genre.

ZulteCultureel

Peter Bral: 'ZulteCultureel is een feitelijke vereniging opgericht in oktober 2017. Door onze culturele werking willen wij Zulte in de schijnwerpers plaatsen. Alle generaties willen we sensibiliseren, om ze op een positieve wijze in contact te brengen met onze culturele activiteiten en ze vervolgens te 'triggeren' om daaraan mee te werken. Binnen onze mogelijkheden trachten we ons in te zetten op het organiseren en promoten van uitzonderlijke en hoogstaande cultureel geïnspireerde evenementen. Met geringe middelen ondersteunen we muzikanten, kunstenaars en gezelschappen bij het ontwikkelen van hun projecten en het uitbouwen van hun carrière.

Het concert is een organisatie van ZulteCultureel in samenwerking met de kerkfabriek Sint-Petrus Zulte. Na de voorstelling biedt Zultecultureel allen een hartig hapje aan en is er gelegenheid om na te praten bij een drankje.

Praktisch

Wanneer: vrijdag 27 maart 2020, deuren om 19.30 u, concert om 20 u. De plaatsen zijn niet genummerd.

Waar: St.-Petrus- en Pauluskerk, Gaston Martensplein, Zulte.

Toegang: €25. Er is ook een V.I.P.–formule voor  €50 met voorbehouden plaats. Reserveren kan je hier.

______________________________________________

 

Strijkkwartet strijkt neer in Sint-Petruskerk

                            Anthony Statius 18 februari 2020 11u31

Sigiswald Kuijken en zijn vrous met organisator Peter Bral  rv Sigiswald Kuijken en zijn vrouw met organisator Peter Bral.

ZULTE Op uitnodiging van ZulteCultureel komt Sigiswald Kuijken met zijn strijkkwartet naar Zulte. 

De vereniging ZulteCultureel organiseert regelmatig klassieke concerten in Zulte. Voor het volgende concert komt de bekende violist Sigiswald Kuijken met zijn strijkkwartet langs. Zij zullen ’De Zeven laatste Woorden’ van componist Joseph Haydn vertolken.

Het concert vindt plaats op vrijdag 27 maart in de Sint-Petruskerk van Zulte. Tickets kosten 25 euro en hierbij zijn een drankje en een hapje inbegrepen. Voor 50 euro krijg je een vipkaart met voorbehouden plaatsen. Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

______________________________________________

 

NPO Radio 4

 

 

http://deklassieken.radio4.nl Maartje van Weegen te gast bij de familie Kuijken, oude muziekspecialisten van het eerste uur, in het Belgische Kortrijk. Drie uur klassieke muziek live uitgevoerd door de Kuijkens en van cd.

Daarbij prachtige beelden van het Begijnhof in Kortrijk.

______________________________________________