- HOOGTEPUNTEN UIT DE ROMANTIEK - 

2018

affichepeterbralconcertkerkzulte2018 72dpi

 

 - Programma  2018 -

 1e deel

• Gaetano Pugnani /Fritz Kreisler • Preludium en Allegro • 6'min

< Szomora Pál Laszlo, viool - Anastasia Kozhushko, piano > 

• César Franck • Sonate voor viool en piano • 35'min

< Michail Bezverkhni, viool - Szomora Pál Laszlo, viool - Anastasia Kozhushko, piano >

 …………..

 2e deel

• Alfred Schnittke • Suite in oude stijl: Menuet, Fuga, Pantomime • 10'min

< Michail Bezverkhni, viool - Anastasia Kozhushko, piano >

• Franz Schubert/Heinrich Wilhelm Ernst • "Der Erlkönig" • 7'min

< Szomora Pál Laszlo, viool >

• Franz Liszt • Mephisto Waltz No.1 • 8'min

< Anastasia Kozhushko, piano >

• Niccolò Paganini • Caprice nr. 24 • 5'min

< Michail Bezverkhni, viool >

• Henri Vieuxtemps / Rondino Op.32 N°2 • 8'min

< Szomora Pál Laszlo, viool - Anastasia Kozhushko, piano >

• Pablo de Sarasate • Navarra voor 2 violen • 8'min

< Michail Bezverkhni, viool - Szomora Pál Laszlo, viool - Anastasia Kozhushko, piano >

 ______________________________________________

 

MUSICI - 2018

 

Mikhail Bezverkhni - Viool

 

Mikhail Beznverkhny

- Winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1976 voor viool -

De Belgisch-Russische violist Mikhail Bezverkhni behoort tot de wereldtop van de klassieke muziek. Geboren in Leningrad (°1947), heeft hij een indrukwekkende carrière afgelegd. Aanvankelijk wilden zijn ouders dat hij pianist werd, maar zijn voorkeur ging naar een strijkinstrument. Zo begon hij op vijfjarige leeftijd aan een muziekopleiding voor viool.

Door zijn groot verlangen naar vrijheid heeft hij een bewogen leven achter de rug. Als winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1976, was hij een geliefd violist in de USSR. Hij gaf wereldwijd concerten en maakte talrijke opnames. Vanaf 1978 werd zijn vrijheid door het Sovjetregime beperkt. Het werd hem belet om nog concerten te geven in het buitenland.                                                                        

Na de val van de muur in 1990 heeft hij zich definitief in België gevestigd, waardoor hij terug wereldwijd concerten kon geven, tot op de dag van vandaag. Hij maakte talrijke opnames voor o.a. Melodya, Pavane en La Campanella en werd hoofdvakdocent viool en altviool aan het Gentse Conservatorium. Zijn filmmuziek ”Suite Gambrinus” won de eerste prijs tijdens het internationale filmfestival van 1992 te Valencia (Spanje).

Hij is een voorvechter van, zoals hij het noemt, 'de democratisering van de klassieke muziek’, wat vele spontane openbare optredens oplevert op onverwachte locaties. Zo speelt hij zowel op straat als in Carnegie Hall.  Zelf zegt hij over zijn carrière: “Als professor kon ik moeilijk op straat spelen. Nu ben ik een vrij man. Ik ga dit doen tot het einde van mijn leven, zelfs in de winter, maar niet elke dag”.

Ook heeft hij zijn sporen verdiend als dirigent, acteur en componist van soundtracks. Zijn repertoire is zeer gevarieerd: van het virtuoze violenspel van Paganini en de ingetogen muziek van Sibelius tot de meer moderne composities.

Als kunstschilder heeft hij zijn opleiding genoten in de USSR bij Vladimir Rajkov, leerling van Robert Falk. Hij staat aan de oorsprong van een nieuwe beweging, het ‘Momentalisme’ genoemd. Tal van zijn werken bevinden zich inmiddels in musea van moderne kunst, zoals de Galleria d’Arte Moderna Raccolta Lercaro in Bologna, het Museo Civico in Cremona en in diverse private collecties.

Schilderij Mikhail Bezverkhny

Viool met kruis, leven van een kunstenaar

73x63cm, mixed media op papier

Raccolta Lercarno, Museum voor Moderne kunst, Bologna Italië


 ______________________________________________

 

Anastasia Kozhushko - Piano

 

Anastasia Kozhushko

Al op zeer jeugdige leeftijd was Anastasia een wonderkind. Ze werd geboren in 1988 in Oekraïne en volgde een professionele opleiding aan een school voor muzikaal begaafde kinderen in Kharkiv. Toen ze zes jaar was speelde ze reeds pianorecitals overal ter wereld. Later studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium te Gent bij docenten van Russische afkomst, waaronder Vitaly Samosko eerste laureaat piano van de Koningin Elisabethwedstijd 1999.

Ze won verschillende eerste prijzen op internationale wedstrijden en ontving in 2002 zelfs de eerste prijs op het pianoconcours “Young Personality of the Year” in Oekraïne. Daardoor is zij de perfecte ambassadrice van de Russische pianoschool in ons land.

Anastasia Kozhusko is een pianiste met nagenoeg onbegrensde mogelijkheden.   Zij is een geniale muzikante die speelt met overgave en hartstocht. Haar vertolkingen op piano zijn een muzikaal vuurwerk. Zij is de temperamentvolle pianiste met ‘fluwelen handen’. Alles onder haar vingers is een stroom van muzikaal luistergenot. Fluisterende akkoorden, tintelende loopjes en razendsnelle laddertjes brengen het publiek in extase.  Kozshusko is een emotionele wervelwind, zonder de muzikale precisie te vergeten.

______________________________________________

 

Szomora Pál Laszlo - Viool

Szomora Pál Laszlo - viool

Pál Laszlo Szomora is een ongelooflijk getalenteerde Hongaarse violist van zigeunerafkomst. Deze zestienjarige muzikant speelde reeds viool op de leeftijd van vier jaar, onder leiding van zijn vader.

Later volgde hij lessen bij Szasz Jozsefne in Boedapest. Al gauw bleek dat de jongen over uitzonderlijke muzikale talenten beschikt. In Belgiê werd hij onder de vleugels genomen door de Russische violist Mikhail Bezverkhni, winnaar van de Kon. Elisabethwedstrijd 1976.

Het is dan ook geen verrassing dat Pal Laszlo Samora reeds meerdere eerste prijzen in de wacht sleepte: de Throur Rados Competition (Boedapest, Hongarije), Internationale Competitie “Jonge Solisten aan Zee” (Oostende, België), Solosists Competition “Jong Symfonisch Gent” (Gent, België), de internationale Arthur Grumiaux wedstrijd voor viool (Brussel, België).

In zijn prachtig vioolspel weerklinkt het gevoelig en diepgaand zigeunertemperament. Het is verbazend te horen over welk een bijzondere lyriek deze jongeman beschikt. Zijn authentieke vertolking, zowel in uitvoering als in lichaamsuitdrukking, is zijn grote kracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een intense muzikale band is ontstaan tussen Pál Laszlo Szomora en zijn leermeester Mikhail Bezverkhni.

______________________________________________

 

 Pers - Hoogtepunten uit de Romantiek - 2018

Het Nieuwsblad > Klassiek concert in Zulte met hoogtepunten uit de Romantiek

 door  

pdf 2626 2 klein

Michail Bezverkhni, Szomora Pál Laszlo & Anastasia Kozhushko FOTO: RR

ZULTE - Na het succes vorig jaar met het concert van Maria Canyigueral is ZulteCultureel toe aan de tweede editie. Dit jaar brengen zij drie opmerkelijke topmuzikanten die, in een gelegenheidsbezetting, het beste van zichzelf zullen geven in de kerk van Zulte, op vrijdag 19 oktober 2018.

Hoogtepunten uit de Romantiek

Voor dit concert brengt ZulteCultureel drie muzikanten van internationaal topniveau.

Mikhail Bezverkhni is de winnaar van de koningin Elisabethwedstrijd voor viool 1976. Als onconventioneel genie heeft hij een onbegrensd repertoire: van het virtuoze violenspel van Paganini tot de ingetogen muziek van Sibelius. Hij behoort tot de absolute wereldtop.

Anastasia Kozhusko is een temperamentvolle en passionele pianiste met “fluwelen handen” en de perfecte ambassadrice van de Russische pianoschool in ons land.

Szomora Pál Laszlo is de winnaar van de prestigieuze Arthur Grumiaux wedstrijd voor viool 2017. Deze jonge, uitzonderlijke getalenteerde violist is eenleerling van Mikhail Bezverkhni en staat op de drempel van een internationale doorbraak.

Het trio brengt composities van Niccòlo Paganini, Henri Vieuxtemps, Franz Schubert, Franz Liszt, César Franck en Pablo de Sarasate.

ZulteCultureel

Peter Bral: ‘Vorig jaar zijn we gestart met het organiseren van een pianorecital, uitgevoerd door de uiterst getalenteerde Catalaanse pianiste Maria Canyigueral, op 8 en 9 december in de St.-Petruskerk in Zulte. Het accent van deze twee concerten lag op de samensmelting van hedendaagse en traditionele muziek uit zowel Catalonië als Spanje. De opkomst is, voor de eerste maal dat dit door ons georganiseerd werd, ook behoorlijk geweest. Voor de vrijdag hadden we 153 bezoekers en voor de zaterdag 102 bezoekers. Een totaal van 255 bezoekers bewijst dat het mogelijk is om absolute wereldtop naar Zulte te halen.’

‘Mede door dit succes zijn we van plan om in de ingeslagen weg verder te gaan en naar de toekomst toe dergelijke evenementen van hoogstaand niveau te organiseren,’ voegt Marcel van Oost daar aan toe, ‘een tweede concert staat in de steigers.’

‘Het blijft ook niet bij enkel het organiseren van concerten in de kerk van Zulte. Zo hebben wij het plan opgevat om deze artiesten ook verder te steunen. Zo zijn de voorbereidingen reeds aan de gang om de pianiste Maria Canyigueral te helpen bij het organiseren van concerten op diverse plaatsen in het Vlaamse land en hopen we dit te kunnen verderzetten met de andere artiesten,’ besluit Hubert Carpentier.

Praktisch

Wanneer: vrijdag 19 oktober 2018, om 20 u. Deuren open om 19.30 u.

Waar: St.-Petrus en Pauluskerk, Gaston Martensplein in Zulte.

Toegang: 20 euro in voorverkoop, 25 euro aan de kassa.

Reservatie: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meer info op www.zultecultureel.com

______________________________________________


> Welwillend verzoek van LozerCultureel aan haar ambassades/medewerkers.   Niet twijfelen: DOEN!

lozercultureel 250b

Beste vrienden,

Onze goede vriend en bevlogen muziekliefhebber en "duiveltje-doet-al" Peter Bral zal binnenkort voor de tweede keer een concert inrichten in Zulte. Aangestoken door het vuur van LozerCultureel begint ook hij nu ook te "stoken" in onze buurgemeente Zulte. (nvdr. dat "stoken" gaat hem blijkbaar goed af, want ook voor erfgoed en milieu is hij al langer in de weer!) 

In de prachtige kerk aldaar brengt hij een concert dat niet zo maar kan bestempeld worden als enkel een concert. Het is een TOP-EVENEMENT en méér nog ... het is met onze allerbeste kameraad Mikhaïl Bezverkny in de hoofdrol. Samen met zijn grenzeloos getalenteerde leerling Pal Szomora  (een supertalent en reeds winnaar van het grootste concours ter wereld voor zijn leeftijd) én met de beeldschone Anastasia Kozhushko brengen zij een programma dat niemand onberoerd zal laten. 

Omdat onze  trouwe ambassadrices en ambassadeurs al zoveel voor LozerCultureel deden, willen wij hen voor dit concert een korting van €10 aanbieden. Een korting die wij subsidiëren uit onze kas. Zo springen we Peter wat bij, doen we een geste aan onze diplomaten én zorgen we ook een beetje voor onze formidabele Russische Vriend. 

Reserveren doet U dus door naar mij te mailen. Ik zorg voor alles. Roland en ik zullen een gat in de lucht springen als we met een mooie delegatie kunnen afreizen. We houden Peter aan zijn belofte om achteraf nog kleine "aprés" te kunnen consumeren.  

Noteer alvast met koeien van letters VRIJDAG 19 OKTOBER 2018 OM 20.00U in uw agenda of tablet!!!

Graag "liken" en "delen" op Facebook-pagina ZulteCultureel en ook niet verboden om vrienden mee te brengen.

Hugo De Jonghe en Roland.


> Polsslag jaargang 7 nr. 2 september 2018

 omer watte

ZULTE 19 OKTOBER - KLASSIEK CONCERT

HOOGTEPUNTEN UIT DE ROMANTIEK

In het kader om respectvolle nevenbestemmingen

te ontwikkelen voor het behoud van religieus erfgoed,

organiseert ZulteCultureel ism de Kerkfabriek St-Petrus-Zulte

voor de tweede maal een concert in de St-Petruskerk in Zulte.

Voor deze gelegenheid zijn we er in geslaagd om

Mikhail Bezverkhni (viool), Anastasia Kozhusko (piano) en 

Szomora pál Laszlo (viool), drie muzikanten van

internationaal topniveau naar Zulte te halen.

Zij brengen composities van o.a. Niccolo Paganini,

Henri Vieuxtemps, Franz Schubert, Franz Liszt,

César Franck en Pablo de Sarasate.

Toegang: 20 euro (vvk), 25 euro (add)
St-Petruskerk, Gaston Martensplein Zulte, om
19.30 uur (deuren)

Info en reserveren: www.zultecultureel.com,
zultecultureel@gmail.com

Rekeningnummer: BE33 7370 4833 5446 van ZulteCultureel