Gaetano Pugani 1731 1798

 

Gaetano Pugnani (1731-1798)

Is geboren in Turijn en kreeg vioollessen van Giovanni Battista Somis. Rond 1748 werd hij violist aan het Teatro Regio in Turijn. Vanaf 1750 was hij de eerste violist van het Turijns hof-orkest. Vier jaar later ging Pugnani regelmatig op concertreis en speelde o.a. in het Concert Spirituel in Parijs en in Londen. Als vioolvirtuoos kreeg hij veel lof. Pugnani was ook een verdienstelijk componist.

 

 

 

 

Franz Schubert (1797-1828)

 

Franz Schubert (1797-1828)                                                   

Franz Schubert werd geboren in  Wenen. Toen Franz acht jaar was, begon zijn vader hem vioollessen te geven en zond hij hem voor zanglessen naar Michael Holzer. Franz zong zo mooi, dat hij werd aangenomen als 'Sängerknabe' bij de Weense hofkapel. Hier kreeg hij les in harmonie van Salieri. Na een conflict met Salieri, ging hij zelfstandig wonen en begon hij dagelijks te componeren.  In 1820 werd voor het eerst een Singspiel van Schubert opgevoerd: 'Die Zwillingsbrüder'. Het publiek riep enthousiast de componist op de scène, maar Schubert weigerde te verschijnen, omdat hij zo armoedig was gekleed.

 

 

 

 

Niccolo Paganini (1782-1840)

 

Niccolo Paganini (1782-1840)                                                  

Na het muziekonderricht van zijn vader, trad hij voor het eerst op als violist. Hij was toen elf jaar oud. Vanaf 1797 reisde hij door heel Europa en trad op in o.a Wenen en Parijs. Daardoor groeide zijn bekendheid. In 1831 ging hij voor het eerst op tournee in Engeland. Veel mensen geloofden dat Paganini een 'duivelsviolist' was. Hij versterkte die mythe als romantisch kunstenaar, door 's nachts op kerkhoven te spelen en zijn gezicht in het wit te schminken voor een concertoptreden. Een mysterieuze ziekte (het syndroom van Marfan?) zorgde voor nog meer mystificatie rondom zijn persoon. Zo had men een verklaring voor zijn zeer lange vingers, die hem in staat stelden tot extreme virtuositeit bij het vioolspel.

 

 

 

Heinrich Wilhelm Ernst (1812-1865)

 

Heinrich Wilhelm Ernst (1812-1865)

Op 9-jarige leeftijd begon hij viool te studeren. Ernst was een wonderkind, opgeleid aan het Conservatorium van Wenen. Vanaf 1825 studeerde hij viool bij Joseph Böhm en compositie bij Ignaz von Seyfried. In 1828 bezocht Niccolò Paganini Wenen. Ernst was diep onder de indruk van zijn violenspel. Later componeerde Ernst zijn eigen variaties op het thema van Carnaval de Venise, in de geest van de grote meester, wat door Paganini niet in dank werd afgenomen. Gans zijn leven was Heinrich Willem Ernst op tournee, speelde hij concerten en componeerde hij vioolstukken in zijn eigen stijl.

 

 

 

 

Henri Vieuxtemps (1820-1881)

 

Henri Vieuxtemps (1820-1881)

Henri Vieuxtemps was een Belgische componist en violist. Hij is belangrijk  in de geschiedenis van de viool als een prominent exponent van de Frans-Belgische vioolschool in het midden van de 19e eeuw. Hij staat ook bekend om het spelen op  de Vieuxtemps Guarneri del Gesù, een viool van superieur vakmanschap.In 1829 bracht Beriot hem naar Parijs, waar hij een succesvol debuut had. In het volgende decennium bezocht hij verschillende Europese steden, waar hij indruk maakte met zijn virtuositeit. Niet alleen het publiek maar ook beroemde musici zoals Berlioz en Paganini waren verrast bij zijn optreden in Londen in 1934. 

 

 

 

 

Frans Liszt (1811-1886)

 

Franz Liszt (1811-1886)

Franz Liszt was een Hongaars componist en pianist. Hij geldt als een van de grootste pianovirtuozen aller tijden. Hij was tevens een groot muziekhervormer en -vernieuwer. Het symfonisch gedicht en het pianorecital worden aan hem toegeschreven. Franz Liszt verdeelde zijn tijd voornamelijk tussen Wenen en Parijs en in zijn latere jaren tussen Weimar (waar hij hofkapelmeester was), Boedapest en Rome.Hij behaalde grote triomfen tijdens zijn concerttournees door heel Europa. Liszt heeft de techniek van het pianospel diepgaand beïnvloed. Op zijn beurt is hij, wat zijn composities betreft, sterk beïnvloed door de muziek van Paganini, Chopin, Bellini en Berlioz.

 

 

 

 

Cesar Franck (1821 1890)

 

César Franck (1821-1890)  

Belgisch componist, pianist, organist, dirigent en muziekpedagoog die in Luik is geboren Hij bracht het grootste deel van zijn leven door in Parijs en werd al in 1837 genaturaliseerd tot Fransman. Franck was een van de voornaamste figuren in het Franse muziekleven van zijn tijd. Hij had grote invloed met de symfonische muziek en de kamermuziek die hij in de tweede helft van zijn leven schiep. Dit geldt ook voor zijn latere composities voor orgel en piano.

 

 

 

 

 

Pablo de Sarasate (1844-1908)

 

Pablo de Sarasate (1844-1908)

Op tienjarige leeftijd trad De Sarasate reeds op aan het Spaanse hof. Hij studeerde van 1856 tot 1859 aan het conservatorium in Parijs. Als virtuoos violist toonde hij zijn hoge begaafdheid op technisch vlak. Veel componisten droegen werken op aan De Sarasate: Max Bruch, Édouard Lalo en Camille Saint-Saëns. De Sarasate componeerde zelf ook een aantal werken, waaronder Spaanse dansen en de Serenade Andalouse en Zigeunerweisen. Zijn composities zijn veelal virtuoos en geënt op de Spaanse volksmuziek. Werk van de Sarasate werd in 1971, 2005 en 2009 vertolkt op de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd voor viool.   

 

 

 

 

Fritz Kreisler (1875 1962)

 

Fritz Kreisler (1875-1962)

Op jonge leeftijd trok de Oostenrijkse violist de aandacht van de muziekwereld als een "wonderkind". Hij studeerde bij Anton Bruckner in Wenen, en van 1885 tot 1887 in Paris bij Joseph L. Massart en Leo Delibes. Vanuit New York, Wenen of Parijs trad hij op in alle muziekcentra van de wereld. In 1940 nam hij het Amerikaanse staatsburgerschap aan. Kreisler was ook een begaafd componist. Hij schreef diverse muziekstukken voor de viool.

 

 

 

 

 

Alfred Schnittke (1934-1998)

 

Alfred Schnittke (1934-1998)

Was een Sovjet-Duitse componist en pianist. Zijn muzikale opleiding begon hij in 1946 in Wenen. Hij zette vanaf 1948 zijn studies voort aan het Conservatorium van Moskou, waar hij later ook les zou geven. Vanaf de jaren zeventig van vorige eeuw wijdde hij zich volledig aan het componeren.  Hij creëerde een nieuwe stijl die "polystylisme “ wordt genoemd, waar hij muziek van verschillende stijlen uit heden en verleden naast elkaar combineerde.